Наставниците утре ќе штрајкуваат,нема да ги...
недела, 01 септември 2019
nastava1q.jpgНаставниците утре нема да ги примат децата во училиштата, велат од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) најавувајќи го утрешниот предупредувачки штрајк бидејќи се незадоволни од покачувањето на платите за 5 отсто.

„Сите наши членови ќе дојдат на работа, ќе бидат во една просторија додека трае работниот ден, но нема да ги прифатат децата кои ќе дојдат на училиште. Ова ќе биде предупредувачки штрајк. Од вторник наставниците ќе одржуваат настава, но бараме преговори со Владата за исполнување на нашето барање за покачување на платите на просветните работници за 25 отсто. Ако до крајот на септември не се исполни нашето барање, во октомври ќе излеземе на штрајк“, вели Јаким Неделков, претседател на СОНК.

Министерот за образование Арбер Адеми денеска на прес-конференција во Владата ги повика наставниците и вработените во училиштата утре да почнат со настава и да ги прифатат децата.

„Не се сеќавам дека некогаш се организирал штрајк во земјава кога имало одлука за покачување на платите. Ние како Влада работиме на подобрување на материјалниот статус на просветните работници, како и на условите за работа и учење на децата. Изминатава година, платата на наставниците се зголеми за 10 отсто за разлика од лани. Отворени сме за преговори со СОНК, а се разгледуваат можности за ново покачување на платите догодина. Штрајк се организира кога нема услови, а ние велиме има услови за понатамошно ново покачување на платите. Затоа апелирам сите наставници, директори и вработени во училиштата да се подготват за утрешниот прв училишен ден, кој е многу важен за првачињата“, рече Адеми.

За Неделков, изјавите на министерот за образование Арбер Адеми настава в понеделник да се одржи и училиштата да бидат отворени да ги примат децата, се еден вид притисок.

„Се врши притисок на наставниците, особено на оние кои треба да прифатат првачиња. Добиваат телефонски повици утре да ги примат децата“, рече Неделков.

Од СОНК велат дека кон предупредувачкиот штрајк можат да се приклучат и оние кои не се членови на синдикатот.