Спасен давеник на плажа кај Горица
четврток, 09 август 2018

plazagorica1q.jpgНа популарната охридска плажа кај Горица во Охрид вчера попладне беше спасен давеник. Интервенирале спасувачи и други капачи на капалиштето. Момчето на возраст од околу 15 години било извадено на суво, а потоа со возила на Брза помош било пренесено во охридската болница.пишува најчитанио сајт Сакам да кажам.

Концесионерите на охридските плажи се обврзани со договорите за закуп да обезбедат спасувачка служба.

„Момчето почна да се дави во близина на брегот. Тоа беше во група со уште неколку деца. Во еден момент со слушнаа викотници и врисоци. Тогаш забележавме дека нешто се случува во водата. Од некаде се појавија двајца спасувачи кои веднаш допливаа до момчето што се давеше, скокнаа на помош и други капачи. Стигнаа и чамци од Црвен крст. Момчето беше извадено и префрлено на брегот. Набргу пристигна и возило на брзата помош. Колку што можев да видам момчето беше живо“, раскажува очевидец на настанот.

На 31 јули, кај плажата Магнус се удави 20-годишно момче од Куманово, откако падна од педалинка во езерото,се вели на крајот од текстот на Сакам да кажам.