Ракови-капиталци се појавија на брегот на Црн Дрим
среда, 16 мај 2018

kapitalci2qq.jpgНа бергот на Црн Дрим денес се појави џиновска слатководна краба за која се веруваше дека не живее повеќе на овој дел од сливот  на Охридското езеро.Заедно со пипалките таа  е долга околу  триесеттина сантиметри.

 

 

Појавата  на крабата на бреговите на реката  значи дека езерската вода  е чиста и оти колекторскиот ситем функционира нормалноно.Проблеми со неговото функционирање се јавуваат во веме на обилни врнежи од дожд,бидејќи нема одовојување на фекалните од дождовните води, вели струшки екологист кој ја забележа крабата на брегот на Дрим.

kapitalci2q.jpg

 

За прв  пат после децении, слатководната краба пред четири години се појави на охридскиот брег.