Охриѓанецот Џепароски му даде Феникс на германски...
вторник, 12 декември 2017

djeparoski1q.jpgОхриѓанецот Борис Џепароски на германскиот град Дронхан му подари птица Феникс,изработена во дрво и со моторна пила.Сега оваа скулптура го краси едно од најубавите места на овој град во Германија и е предмет на интерес како на граѓаните,така и на гостите што престојуваат во него.

Скулптурата на птицата Феникс е изработена од дрво од костен и е висока над три метри.

 

Како жител на овој град  имав голема желба нешто да му подарам.Сакав тоа да буде знак на пријателство со Германија.Контактирав со челните луѓе во локалната власт во Дронхан,им ја изложив мојата замисла и побарав локација.Набргу добив согласност и скулптурата на птицата Феникс ја изработив со моторна пила  само за три дена на воодушевување на граѓаните од овој град”,раскажува Џепароски.

 

Џепароски вели дека оваа скулптура има и една симболика.

 djeparoski_pokraj_feniksot1a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Птицата ја крстив како "Македонија- Феникс".Крилата се со осум пердуви од двете страни,а опашката има три пердуви, го асоцира македонското  Сонце од Кутлеш,а тоа е  асоцијајација на Пиринска,Егејска и Вардарска Македонија.Девојката е без лик ,а тоа значи бескрајност,додека Фениксот е симбол на бесмртност.Фениксот го измоделирав во знак на пријателството со Германија и во чест на Тоше Проевски.


 Ова не е прва скулптура од дрво која Борис Џепароски ја изработил со помош на моторна пила.Првата, која го претставува Исус Христос се наоѓа на Градските гробишта во Охрид,а другата е скулптура на светителот Свети Наум која е поставена во подножјето на манастирскиот комплекс.

 

И денес после дванаесет години скулпурата на Свети Наум,изработена од ореово дрво е еден од препознатливите знаци на Манастирот каде што се наоѓа Свети Наумовата црква.

izrabotka2q.jpg

 

Последни измени ( вторник, 12 декември 2017 )