Напиток со белковини
вторник, 18 октомври 2016
belk1q.jpgЕдна или две напивки кои содржат белковини можете да си подготвите во текот на денот. На работа или дома, многу брзо и лесно ќе си подготвите здрав пијалак. Со него секогаш изедете некое овошје- јаболко или банана.

За да ја задоволите потребата за 80 грама белковини на ден, би требало да јадете 600 грама посно сирење, 12 јајца или 2 килограма грашок.

Ако сето тоа го изедете , ќе ги покриете потребите за белковини, но ќе внесете големо количество непотребни масти.

Затоа во аптеките побарајте препарати кои содржат белковини. Од нив направете напивка. Препорачливи се оние протеинските каде што белковините не се изменети во текот на процесот на производството.

 Покрај високата енергетска вредност, овие протеини го подобруваат транспортот на мастите од клетките и мускулите каде што тие согоруваат.